Loppersum 3 – 2 Groningen

Hmmm, nee dit gaat niet over een treffen tussen voetbalclubs, welnee, het gaat over ommeland en stad, hun zwembaden en zwemcultuur, om precies te zijn. Afgelopen week maakte ik een uitstapje naar een openluchtzwembad in de stad. Een soort sportief studiereisje zeg maar. Dochterlief had me uitgenodigd voor een frisse duik in een stads bad en te genieten van de cultuur aldaar.

Het was een prachtige zomerse dag, perfect om te gaan zwemmen. Meer zwemliefhebbers dachten er zo over want de baden, tribune en zonneweides waren goed gevuld. Het heldere water oogde aanlokkelijk (1 punt) en vol enthousiasme stortte ik me in het bad en zwom weg. “Uh, mam, je zwemt tegen de stroom in”, zo riep mijn dochter me na. ‘Tegen de stroom in? Hoezo? Wat maakt dat nou uit, zo lang ik maar geen frontale botsingen veroorzaak, is er toch niets aan de hand?’

Het bleek er net even anders aan toe te gaan in de stad. Je doet daar namelijk een beetje aan filezwemmen. Je zwemt keurig in de ene baan heen en in de andere baan terug. En dan word je geacht om ook op je snelheid te letten en je in de juiste baan qua snelheid te voegen om de ander niet te verhinderen bij het zwemmen. Ik heb geprobeerd me netjes aan te passen, maar dat viel niet mee. Ik keek mijn ogen uit naar de meest kekke zwembrilletjes en flitsende badmutsjes. Helaas geen meermin gespot. Wèl dat een jongen met snorkel en zwemvliezen probeerde te duiken van een duikplank, niet echt een succes, wel een komisch gezicht (1 punt).

Twee dagen later weer terug naar het zoutwaterbad K.P. Zijl, het water oogt nóg aanlokkelijker dan in de stad. Genoeglijk zie ik de baantjestrekkers door elkaar heen zwemmen en doe van harte mee (1 punt). Behendig zwemmen we om elkaar heen en lachen we elkaar vriendelijk toe (1 punt). Een zwaluw trekt zich al helemaal nergens wat van aan en scheert dwars tussen de zwemmers door. Er is ruimte zat voor alles en iedereen (1 punt). Ook voor de twee giechelende meisjes die de schone kunst van het synchroonzwemmen uitproberen, of zijn het meerminnen? In Zoutwaterbad K.P. Zijl is alles mogelijk!

Anna van den End, vrijwillige toezichthouder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *