Techniek

Wat ga je doen?

Als je over techniek in het rondom het zoutwaterbad praat, is het goed te weten dat er veel klussen jaarlijks nagekeken en/of uitgevoerd moeten worden. Tijdens het zwemseizoen bedien je de waterinstallatie en voer je veel controles uit. Heb jij technisch inzicht? Vind jij het leuk om met jouw kennis en expertise ons te helpen met de gehele waterzuivering van het zwembad? Meld je dan aan als vrijwilliger techniek!

Technische werkzaamheden

  • Waterzuivering

Natuurlijk is de waterzuivering het belangrijkste en de meest intensieve opdracht. Het is een klein fabriekje. Zoutwater moet worden opgepompt en gezuiverd. In het voorjaar moet deze fabriek worden opgebouwd, zo’n zes weken voor de seizoensopening. D.w.z. alle pompen en kleppen moeten gemonteerd worden. En het zandfilter moet gevuld worden met zand. Deze montage wordt door een klein team (3 of 4 personen) uitgevoerd op een zaterdagochtend. Dit zelfde team haalt de installatie direct na het zwemseizoen weer uit elkaar, voor onderhoud en voor eventuele vervanging van onderdelen. Enige kennis van elektriciteit en handigheid met sleutelen voor monteren en demonteren van de apparatuur is gewenst!

  • Drinkwatersysteem

Een aspect in het technisch onderhoud is het beheer van het waterleidingsysteem. Zodra er in het voorjaar weer werkzaamheden in en rond het zwembad uitgevoerd worden, zal er drinkwater nodig zijn. Het leegmaken van al de waterleidingen voor de winter is een vrij eenvoudige klus voor 1 persoon. Maar inzicht in de leidingloop en de verschillende aandachtspunten van het systeem zijn hierbij vereist. Waar zitten de aftappunten , de wc-potten en stortbakken, de zwanenhalzen onder de wastafels en hoe maak je de waterleiding naar de glijbaan leeg.

  • Warmwatervoorziening 

 Met uitzondering van het winterklaar maken van de zonneboilers, kunnen de werkzaamheden beperkt worden tot het monteren en instellen van de douchewater mengkranen en een twee-wekelijkse controle op de werking van de boilers gedurende het seizoen.

Bijkomende werkzaamheden

Naast deze werkzaamheden zal er ook gecontroleerd moeten worden op de staat van de kleedhokjes(scharnieren en sloten) en zonodig gerepareerd. Denk ook aan andere kleine zaken, bijvoorbeeld de toestand van de dakgoten achter de badhokjes en de afwatering van het water.

Samenvattend:

Gedurende het zwemseizoen moet de waterinstallatie bediend worden. Dit zal door een paar personen  en om beurten gedaan moeten worden.

Buiten het zwemseizoen is er tijd voor onderhoud en de meeste technische klusjes. Dat begint met het demonteren van de waterzuiveringsinstallatie (meestal de derde week van september) en eindigt met de opbouw van de waterinstallatie rond half april van het daaropvolgend jaar.

Wat is interessant aan dit vrijwilligerswerk?

–  Met jouw technisch inzicht helpt je mee met de waterzuivering van het zoutwaterbad
– Je wordt met open armen ontvangen in een leuk team van vrijwilligers
– Je ontmoet en komt in contact met een tal aan vrijwilligers en daarmee vergroot je je netwerk
– Je draagt een steentje bij aan het behouden van dit unieke zoutwaterbad

Hoeveel tijd ben je eraan kwijt?

Je mag en bepaalt zelf welke dagen jij je wilt inzetten. In het voorseizoen zal het zwembad weer gereed gemaakt worden voor het zwemseizoen, vaak op zaterdagochtend, en na die tijd weer om het bad winterklaar te maken.

Vrijwilliger aan het woord

We hebben in Loppersum een uniek zwembad en dat moet behouden blijven!

Toen de Gemeente Loppersum het zoutwaterbad wilde sluiten, zijn er gelukkig een paar inwoners geweest, die zich voor het behoud wilde inzetten. Daardoor kan  het hele dorp Loppersum nog steeds genieten van het zoutwaterbad.  Omdat ik een technische achtergrond heb en graag klussen uitvoer, vond ik het een uitdaging en een plicht om aan het behoud van het bad mee werken. En mijn in te zetten voor de technische installatie. Ook na al die jaren is het voor mij nog steeds een plezier om met al die vrijwilligers het zoutwaterbad open te kunnen houden. Ieder heeft zo zijn eigen vaardigheid en taak! De jaren verstrijken, maar het zoutwaterbad blijft! Daarom zijn er telkens nieuwe en jongen mensen nodig, die zich voor enkele jaren willen zitten voor het behoud van dit unieke zoutwaterbad

Ab Steenbergen
vrijwilliger techniek

Aanmelden als vrijwilliger

Ben jij enthousiast geworden? Maak graag kennis met je!  Wil je nog meer weten over vrijwilliger techniek of heb je nog andere vragen? Bel of app gerust met Bernadet Bronts – 0610743307 of stuur een e-mail naar: mail@zoutwaterbad.info